الهام امیرآذر متخصص طب سوزنی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران گفت:استروژن هورمونی قوی است و کاهش آن باعث میشود فرد در معرض خشکی رحم، اضافه وزن، افزایش کلسترول و مشکلات گردش خون و بیماریهای قلبی قرار گیرد، همچنین موجبات کدری پوست، ریزش مو، خستگی مفرط، پوکی استخوان و افسردگی میشود. اما استروژن زیاد ناراحتیهای دیگری به دنبال دارد؛ مثل عادت ماهیانه زودهنگام، یائسگی درازمدت، سندرم پیش از عادت ماهیانه، عادت ماهیانه نامرتب، شدید و دردناک، میل به شوری و چربی و شیرینی، دمدمی مزاج شدن، فیبروم رحم، خونریزی رحم، اندومتریوز، ایجاد غده در پستان، سل پوستی، سرطان سینه و تیروئید، مخاط رحم و … استروژن زیاد باعث تحریک بیش از حد غده تیروئید میشود و تنش جسمانی مداوم ایجاد میکند.
وی افزود :افراد در مواجه با اختلالات هورمونی نباید خودسرانه اقدام به مصرف دارو نمایند بلکه در گام نخستین باید به پزشک معالج مراجعه نمایند تا شاهد تشدید عوارض نباشند.
این متخصص طب سوزنی در ادامه اظهار داشت: هورمونهای زنانه شامل استریول، استرول و استرادیول است که کلا به آنها استروژن میگویند. استروژن روی رشد و اعمال بافتهای متفاوت بدن تاثیر میگذارد (مثل اندامهای تولیدمثل و بسیاری از اندامهای دیگر)، استخوانها را تقویت میکند، از قلب و سیستم قلبی و عروقی محافظت میکند و بر خلق و خو تاثیر میگذارد. استروژن از کلسترول موجود در تخمدان تولید میشود که ناشی از واکنش شیمیایی غده هیپوفیز است. این هورمون از استروئید موجود در سلولهای چربی، پوست، استخوان و سایر بافتها هم ساخته میشود. بعد از یائسگی، تولید استروژن در تخمدان به شدت کاهش مییابد؛ ولی به هر حال تا حدودی از چربی بدن ترشح میگردد.
وی گفت: زنان بسیار چاق و زنانی که کلسترول بالا دارند، مستعد این عارضه هستند؛ زیرا استروژن از کلسترول و چربی بدن تولید میشود. مصرف بالای الکل، قرصهای ضدبارداری، هورمونهایی که به خورد حیوانات میدهند، حشرهکشها و محلولهای صنعتی دیگر، مواد پلاستیکی و خنککنندهها که ساختارشان شبیه استروژن است نیز باعث افزایش تاثیر استروژن میشوند. همچنین وراثت در این امر دخیل است (افرادی که سابقه خانوادگی فیبروم، سرطان تخمدان، رحم و سینه دارند، بدنشان به طور ارثی استروژن زیاد تولید میکند).
جای خوشبختی است که استروژن اضافه میتواند به فیبر موجود در حبوبات، دانهها، پادزنگها و سایر خوراکیهای حاوی استروژن گیاهی بپیوندد و دفع شود.
خوراکیهای گیاهی، انواع سبزی، انگور بنفش و قرمز، پیاز سفید ، هویج، سیبزمینی شیرین، کدو، میوههای خشک، گل گاو زبان، برگ گل رز، گیلاس، زرشک، چغندر، فلفل دلمهای قرمز، کلم برگ و براکلی، گل کلم، زردچوبه، چای سبز، کوهوش سیاه (Black cohosh) رویال ژلی (غذای ملکه زنبور عسل)، توت، گوجهفرنگی، جینسینگ و شیرین بیان جریان استروژن را در زنان دو برابر میکنند و دفع کلسیم را ۴۰ درصد کاهش میدهند.
وی همچنین مریم گلی، کشمش سیاه، آلبالو، انگور، جوانه شبدر و گندم سیاه و مرکبات چون رنگدانهای هستند و سرشار از ریبوفلاونوئید و در واقع حاوی ویتامین E و منیزیم میباشند را زمینه ساز کاهش مشکلات مربوط به کاهش و افزایش هورمون، گر گرفتگی، خشکی رحم، اضطراب و بیقراری و دمدمی مزاج بودن دانست.
امیراذر دور ماندن از استرس ،ورزشهای هوازی و بهره گیری از استروژنهای گیاهی که سندرم پیش از عادت ماهیانه و یائسگی را برطرف و از بروز چند نوع سرطان پیشگیری میکند (مانند سرطان سینه و پروستات) همچنین از بیماریهای قلبی- عروقی و پوکی استخوان هم جلوگیری به عمل میآورد را در در سویا، سویای سیاه، نخود آبگوشتی، لپه، جوانه شبدر، یونجه، شیرین بیان، نعنا، سیبزمینی شیرین، زرشک و توت موثر دانست و گفت: زنانی که در شرف یائسگی هستند و به مقدار زیاد سویا مصرف میکنند، ۶۰ درصد کمتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سرطان قرار دارند (البته مصرف بیش از حد سویا ممکن است ناراحتی ایجاد کند).