اکثر مردم فکر می کنند گرفتن روزه برای بیماری معده آنها ضرر دارد، حال آنکه اگر بدانند که ریشه اکثر ورم معده ها در نوشیدن زیاد آب سرد می باشد، متوجه خواهند شد که روزه داری نه تنها برای ورم معده ضرری ندارد، بلکه انجام این فریضه به علت ایجاد تشنگی، زمینه ساز بهبودی ورم معده می باشد.
دکتر حسن اکبری ، متخصص آسیب شناسی سلولی و محقق و مدرس طب اسلامی ایرانی،درباره تاثیر روزه داری در بهتر شدن ورم معده این گونه توضیح می دهند:
«در سطح سلول های بدن ما بین 300 تا 5000 عدد پمپ سدیم، پتاسیم وجود دارد که این پمپ ها سدیم را از داخل سلول به بیرون رانده و پتاسیم را به داخل سلول هدایت می کند.
نوشیدن فراوان آب سرد به علت ایجاد تعادل منفی انرژی در سلول ها، عملکرد این پمپ ها را کاهش می دهد. در نتیجه سدیم در داخل سلول ها حبس شده و آب از خارج سلول ها به داخل سلول سرازیر می شود و سلول ها متورم می شوند.
در اثر تورم سلولی، عملکرد اندامک های داخل سلولی مختل می شود. بنابراین تولید انرژی درون سلولی نیز متوقف می شود و این چرخه معیوب باز ادامه می یابد و ورم سلول های معده بیشتر می شود.
در روزه داری به علت امساک از خوردن آب سرد، این چرخه معیوب متوقف شده و پمپ های سدیم-پتاسیم، انرژی لازم برای خارج کردن سدیم از داخل سلول ها را بدست می آورند.
در نتیجه آب همراه با سدیم از سلول ها خارج شده و سلول های معده عملکرد طبیعی خود را که یکی از آنها مقاومت در مقابل اثر تخریبی اسید معده می باشد باز می یابند و اسید معده دیگر نمی تواند ضایعه سطحی و یا زخمی در معده ایجاد کند.
لذا دیگر بیمار نیازی به داروهای کاهش دهنده ترشح اسید معده مانند: سایمیتیدین، رانیتیدین، فامیتیدن و یا داروهای خنثی کننده اسید معده مانند: آلومینیم ام جی و یا ام جی اِس نخواهد داشت.
علائم بیمار مانند حالت تهوع، استفراغ و درد معده نیز برطرف خواهد شد.»
دکتر شهرام آگاه، فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد در این باره می گوید:
«بیماری های گوارشی به انواع مختلفی تقسیم می شوند که شرایط روزه داری در هر یک از آنها نیز متفاوت است.
بیماری ریفلاکس معده که در آن اسید معده به مری باز میگردد، در مواردی با خوردن زیاد غذا بیشتر می شود و درد را شدیدتر میکند، ولی کم شدن غذا در معده و روزه گرفتن می تواند به کاهش و بهبود این عارضه کمک کند.
بنابراین روزه داری برای بیماران مبتلا به ریفلاکس معده بلامانع است، به این شرط که از مصرف زیاد غذا و بخصوص موادغذایی چرب در وعده های سحری و افطار پرهیز کنند.
گروه دیگر بیماری های گوارشی، سوء هاضمه است که شامل سوء هاضمه بدون زخم و سوء هاضمه همراه با زخم است.
در سوء هاضمه بدون زخم، با روزه داری و کم خوردن، بیماری تشدید نمی شود. بنابراین این بیماران با توجه به شرایط خود میتوانند روزه بگیرند.
ولی برخی بیماران با خوردن غذا در وعده های سحری و افطاری، دچار تشدید درد می شوند. این بیماران باید تحت نظر پزشک روزه بگیرند.»
دکتر آگاه درباره تاثیر روزه بر بیماری های کبدی نیز می گوید:
«یکی از بیماری های کبدی، کبد چرب است. کاهش وزن باعث بهتر شدن کبد چرب می شود. ولی باید توجه داشت که این کاهش وزن بیش از اندازه نباشد، زیرا صدمه بیشتری به کبد وارد میکند.
همچنین در پی مصرف زیاد غذا و چربی در وعده افطار و سحری ممکن است وزن افزایش پیدا کند که این نیز برای کبد چرب خطرناک است.
بنابراین افراد مبتلا به کبد چرب باید با توجه به این موارد روزه بگیرند.
در مورد التهاب کبد نیز افراد باید توجه داشته باشند که این التهاب حاد و شدید نباشد که در این صورت باید تحت نظر پزشک وبا مصرف دارو، بیماری خود را کنترل کنند تا بتوانند روزه بگیرند. بنابراین با رعایت این شرایط روزه داری ممانعتی ندارد.»